• 0321-350 01
  • support@johby.se

POPULÄRA VITA FÖNSTERBRÄDOR

POPULÄRA TRÄ FÖNSTERBRÄDOR

POPULÄRA STEN FÖNSTERBÄNKAR

Inreda fönsterbrädor

Inspirationstips fönsterbrädor

Fönsterbrädan är placerad där ljuset släpps in. Därför är fönsterbrädan en väldigt synlig och viktig inredningsdetalj. Vi vill därför ge er olika tips och inspiration gällande våra fönsterbrädor. Oavsett om det är djup fönsterbräda, smal fönsterbräda eller lång fönsterbräda.

Fönsterbrädor och kontraster

Jobba med konstraster i inredningen på er fönsterbräda för att få ett lyckat resultat. Därför är det bra att tänka mörkt mot ljust, högt mot lågt med mera. Detta är en bra grundsten att tänka på för att få så bra styling som möjligt, oavsett om det är klassiska eller moderna inredningar.

Djupa fönsterbrädor

Vårt tips hur ni inreder djupa fönsterbrädor på bästa sätt förutom att jobba med kontraster är att ha stora och rejäla saker som inreder fönsterbrädan. Ett exempel är en rejäl bordslampa och en stor växt. Ett annat sätt att inreda djupa fönsterbrädor är att ställa saker framför och bakom för att få ett bra djup i inredningen.

Smala fönsterbrädor

När det gäller smala fönsterbrädor är det bra att gruppera inredningen. Exempel är att ställa växter för sig och ljusstakar för sig. Här är det extra viktigt att tänka på kontraster för att det inte ska bli för stelt. Inred därför gärna med höga och låga inredningsdetaljer.

Fönsterbrädor på rad

Om ni har många fönster jämte varandra och ska inreda era fönsterbrädor är ett bra tips att ha samma inredning på varje sida. Så om ni till exempel har tre fönster jämte varandra så gör ni lika inredning på de två yttersta och något annat i mitten. Alternativt att ni ställer samma inredning på alla tre fönsterbrädorna.

Fönsterbräda helt måttanpassad

Hos oss kan du måttbeställa din fönsterbräda i exakt det måttet du behöver. Vi erbjuder en mängd olika utseenden vilket garanterar att ni hittar exakt den fönsterbräda som passar er. Fönsterbrädor.se är den smidigaste vägen till förändring. Ni har möjligheten att skapa en helt annan fönsterinredning genom att enkelt måttbeställa er fönsterbräda direkt hos oss.

Om Fönsterbrädor.se

Fönsterbrädor.se ägs av Johby varor AB och är ett nytänkande företag som erbjuder en modern plattform som förenklar och gör det smidigt att beställa helt måttbeställda fönsterbrädor med några klick. På Fönsterbrädor.se kan ni enkelt anpassa den fönsterbräda ni önskar och dessutom få den smidigt hemlevererad vart ni än bor i Sverige.

Alla kan handla fönsterbrädor hos oss.

Privatkunder och företag alla är välkomna att handla fönsterbrädor hos oss på Fönsterbrädor.se.
Johby varor AB som äger webbutiken Fönsterbrädor.se grundades 2012 och har växt snabbt och stabilt sedan dess.

Kontakta gärna oss om ni har frågor om våra fönsterbrädor på support@johby.se eller 0321-350 01.

Inspiration fönsterbrädor

Kolla gärna igenom våran inspirationsfolder på våra fönsterbrädor-modeller. Fönsterbrädan är placerad där ljuset i rummet kommer in och är det första ni ser. Vi tycker därför att man ska välja sin fönstrebräda med omsorg och tänka igenom vilket utseende som passar just ert hem. Med denna inspirationsfolder vill vi vissa att bara fantasin kan sätta gränser hur ni vill dekorera er fönsterbräda. Genom att kolla igenom foldern kommer det underlätta ert val av fönsterbräda.

Fönsterbrädor och dess historia

Fönsterbrädor och dess historia

Fönsterbrädor även kallat fönsterbänkar började bli vanligt för ungefär 150 år sedan och har sedan dess blivit ett självklart val att ha hemma.

Idag är våra fönster en viktig detalj i hemmet då ljuset ger liv och harmoni i rummet. Vi föredrar stora fönster med mycket ljusinsläpp för att göra hemmet så levande som möjligt. Förr var det inte lika stort fokus på fönstren i huset, och de var ofta mycket mindre. Det var först för ungefär 150 år sedan som det skedde en förändring och fönstren blev större. Det var inte bara fönstren på husen som förändrades under denna period. Förr var det inte bara vanligt med mindre fönster, det var även mycket vanligt med bröstpanel på väggarna inuti husen. Vid samma tidsperiod som fönstren förändrades, började även bröstpanelen gå ur tiden. Fodrena runt fönstren som tidigare ofta stod direkt på bröstpanelen behövde monteras på ett annat sätt, eftersom det nu endast fanns en golvlist. För att lösa detta började fönsterfodren nu istället levereras med en utskjutande fönsterbräda och det var alltså först vid den här tiden som fönsterbrädor blev en vanlig detalj i hemmen. Som en följd av att fönsterbrädan blev vanligare och vanligare, fanns det nu även plats för dekorativa inredningsdetaljer i fönstren så som krukor och lampor. Det var alltså först för 150 år sedan som fönstren och fönsterbrädorna fick en helt annan betydelse i hemmet!

Fönsterbänkar i kalksten

Kinnekullekalksten är ett av de olika material som våra fönsterbänkar tillverkas i. Kalksten som material är inte bara ett vackert material att titta på, det är också ett praktiskt material att använda sig av i hemmet då det är hårt och står sig bra mot både slitage och väta. Just den typ av kalksten som vi erbjuder våra fönsterbänkar i, bryts i Kinnekulle och erbjuds i tre olika ytor.

Praktiska fönsterbänkar i slitstarkt material

Kalksten är en bergart som består av mineraler och till minst hälften kalciumkarbonat. Det som gör kalkstenen till ett utmärkt material till fönsterbänkar är att det är ett hårt och tätt material vilket gör det smidigt och praktiskt att ha i hemmet. Eftersom fönsterbänkar i kalksten står sig bra mot slitage, passar det bra att använda materialet till just fönsterbänkar eftersom det står sig bra mot både krukor och inredning. Vätska kan inte gå igenom materialet eftersom kalkstenen är ogenomtränglig, däremot har materialet en viss åtsugande effekt vilket kan leda till missfärgningar om man exempelvis spiller vissa livsmedel så som kaffe och vin. Den är också känslig mot syror. För att åtgärda detta är det möjligt att impregnera sina fönsterbänkar för att till viss del minska den åtsugande effekten. 

Fönsterbänkar som gör det lilla extra i hemmet

Förutom att fönsterbänkar i kalksten är ett praktiskt material slitagemässigt, är det också ett fantastiskt material rent utseendemässigt som passar bra till just fönsterbänkar. Kalkstenen består av olika lager och beroende på i vilket lager stenen bryts, påverkas också färgen och utseendet vilket gör att det går att få sina fönsterbänkar i olika varianter. Det som gör Kinnekullekalkstenen unik och levande med mycket karaktär, är på grund av dess olikheter i struktur, ådring, nyans och innehåll av fossil. Beroende på hur stenen sedan bearbetas, får man också fram olika känslor. Vi erbjuder fönsterbänkar i de olika varianterna finslipad grå, i finslipad röd samt i hyvlad grå. När kalkstenen slipas bli ytan blank och tålig och ger ett varmt och inbjudande intryck. När ytan i stället hyvlas så får fönsterbänken ett skrovligt utseende som ger ett naturligt och rustikt intryck.

Fönsterbänkar för alla hem och miljöer

fönsterbänkar i kinnekullekalksten är både praktiska och en fröjd för ögat, är de en perfekt inredningsdetalj. Eftersom kalkstenen ändras beroende på i vilket lager stenen är bruten, samt  behandlingen, går det att påverka känslan på fönsterbänken. Vi vågar därför säga att en fönsterbänk i kalksten passar i de flesta hem och miljöer eftersom det går att ändra känslan och intrycket på fönsterbänkarna genom att välja bland de olika varianterna.

Kalksten fönsterbänkar

Fönsterbänkar i marmor

En av de tre stensorter som våra fönsterbänkar tillverkas i är marmor. Den vackra bergarten är en av de mest givna när man pratar om sten i inredning och kan hittas i de flesta eleganta och exklusiva miljöer. Förutom att det är en mycket vacker bergart som många vill använda sig av, är det också ett lämpligt material till fönsterbänkar då bergarten är mycket hård och slitstark. Därför passar den mycket bra både praktiskt men också utseendemässigt till våra fönsterbänkar.

Slitstarka fönsterbänkar i marmor

Marmorn som används till våra fönsterbänkar kommer från bland annat Portugal och Italien och det är en bergart som påminner mycket om kalkstenen förutom att den är snäppet hårdare. Detta gör marmorn till ett bra material att tillverka fönsterbänkar i. På grund av dess hårda yta blir fönsterbänken tålig och stark mot slitage. Det fungerar därför fint att ställa saker på fönsterbrädan utan att behöva vara rädd för att den ska förstöras. Marmor är dock ett material som gärna suger åt sig vätskor vilket kan leda till missfärgningar. Därför är det viktigt att vara varsam med vätskor runt en fönsterbänk i marmor för att hålla den vackra ytan bestående.

Eleganta och exklusiva fönsterbänkar

Förutom att marmorn, likt kalkstenen, är ett praktiskt material, är det också ett av de mest eftertraktade materialen eftersom den ger en känsla av elegans, exklusivitet och lyx. Marmorn går att finna i de flesta exklusiva miljöer, i Sverige och utomlands och i såväl skulpturer som på byggnader och i inredning. På grund av dess eleganta känsla så passar materialet perfekt till fönsterbänkar eftersom den lyfter omgivningen. Bergarten går att få i olika färger och hos oss går det att välja bland tre olika sorter till fönsterbänkar. Den första är den italienska Marmor Carrara vilket är en av de vanligaste sorterna och ett exempel på ren marmor. Den är ljust vit med en sockeraktig känsla och består av mineralet kalcit vilket ger ett grått stänk. Den andra varianten som går att välja till våra fönsterbänkar är Marmor Estremoz, vilket också är en ljus marmor men snäppet mörkare och varmare. Den har också en tydligare marmorering med ett kopparfärgat inslag. Den tredje marmor sorten är Marmor Ruivina som är mer grå än dom andra två vi har. Dessa tre marmorsorter är tre av de populäraste och att välja en fönsterbänk i detta material ger en fantastisk exklusiv känsla.

Mer än bara en fönsterbänk

En fönsterbänk i marmor är ett givet alternativ för den som söker en tidlös fönsterbänk som är hållbar både slitagemässigt samt utseendemässigt. En fönsterbänk i marmor passar in i de flesta miljöer och ger det där lilla extra till rummet och omgivningen. Den blir alltså mer än bara en simpel och funktionell fönsterbänk, den blir en vacker inredningsdetalj.

Marmor fönsterbänkar

Fönsterbänkar i granit

Granit är ett av de stenmaterial som går att beställa fönsterbänkar i. Det är en stensort som är mycket hård och massiv, vilket gör att den lämpar sig inomhus eftersom den är lättskött. Graniten består av mineraler i olika färger och nyanser vilket ger bergarten en mycket levande, skimrande och vacker yta som passar utmärkt att använda till fönsterbänkar

Lättskötta fönsterbänkar i praktisk granit

Granit är en av de vanligaste bergarterna som finns och går att utvinna i både Sverige och utomlands. Det är en stensort som bildas långt ner under marken när magma tränger in och stelnar i jordskorpan. Detta gör materialet till ett mycket hårt och massivt material som passar till flera olika användningsområden både inomhus och utomhus. Att använda granit till fönsterbänkar är därför en självklarhet för oss. Det är ett praktiskt material till fönsterbänkar på det sättet att det är slitstarkt på grund av dess hårda och massiva yta, men det är också mycket lättskött och graniten håller sig ren utan mycket arbete.

Levande fönsterbänkar som skimrar

Granit består mestadels av kiselrika mineraler i många olika nyanser och färger. Några av de beståndsdelar som graniten består av är grå kvarts, kalifältspat med vita och rosa toner, vit plagioklas, ljus muskovit, svart biotit samt svart hornblände. Det är på grund av dessa olika mineraler som graniten får sitt unika, levande och spräckliga skimmer. Förutom att materialet är praktiskt till fönsterbänkar, gör graniten fönsterbänken enkel men också otrolig vacker. De olika sorters granit som går att välja hos oss är Granit Nero Africa samt Granit Nero Assoluto vilka är två svarta granitsorter med skimmer i. Dessa passar mycket bra till fönsterbänkar om man söker en svart färg men ändå vill hålla sig till ett naturligt material och intryck.

Fönsterbänkar som överträffar förväntningarna

En fönsterbänk i granit ger alltså inte bara en tålig fönsterbänk som är slitstark. Dess unika skimmer gör fönsterbänken också levande och vacker. Graniten lever därför inte endast upp till förväntningarna rent slitagemässigt, den överträffar också förväntningarna utseendemässigt och ger dig en fantastisk fönsterbänk.

Granit fönsterbänkar

Fönsterbänkar i sten

Att välja natursten till sina fönsterbänkar är ett fantastiskt val eftersom det är ett levande material som gör varje fönsterbänk speciell. På grund av dess olikheter i struktur, ådring och färgnyans så blir varje sten unik. Genom att välja en fönsterbänk i sten som granit, kalksten eller marmor kan man anpassa utseendet på fönsterbänken eftersom dessa tre stensorter skiljer sig åt från varandra. Eftersom sten är ett hårt material så blir det också ett slitstarkt alternativ till en fönsterbänk.

Fönsterbrädor i lackerad MDF

Ett av de material som våra fönsterbrädor tillverkas i är MDF. MDF står för Medium Density Fibreboard och är en träbaserad skiva som består av finmalda träfiber som har limmats ihop under högt tryck och värme. Detta ger skivan en både slät, hård och jämn yta som bäst lämpar sig för lackering där även kanten på skivan kan målas. Eftersom skivan består av finmalet trä, är det en perfekt skiva att även fräsa i. Materialet är väldigt populärt och på grund av att det ger en skiva som är både slät och hård med en jämn yta, så är materialet perfekt lämpad för möbler, snickerier och just fönsterbrädor.

En prisvänlig fönsterbräda

En fönsterbräda i MDF är det mest prisvänliga alternativet av de material som vi erbjuder våra fönsterbrädor i. Eftersom materialet är perfekt att fräsa i så går det att få samtliga fönsterbrädor i alla våra olika modeller i MDF. Fönsterbrädan levereras färdiglackerad och de vanligaste kulörerna är de två vita varianterna NCS S 0500-N och NCS S 0502-Y. Våra fönsterbrädor går även att beställa i valfri NCS-kulör. Genom att välja modell på fönsterbrädan tillsammans med mått och kulör, går det att få fram en fönsterbräda för de allra flesta miljöer. En fönsterbräda i MDF är ett av våra mest populäraste material och är ett bra alternativ för den som söker en lite billigare fönsterbräda men med samma fina utseende.

Vitmålad mdf fönsterbrädor

Fönsterbrädor furu

Fönsterbrädor i furu

Ett av de olika material som vi erbjuder våra fönsterbrädor i är furu, virket som kommer från trädet tall. Tallen är en viktig trädsort för den svenska träförädlingsindustrin och därför odlas och avverkas tallen i stor mängd i Sverige. Furu är ett klimatsmart material att använda till sina fönsterbrädor och virket går att använda till det mesta. Utseendemässigt är furuvirke ett relativt ljust material, dock snäppet mörkare än gran, men som blir mörkare med tiden när det utsätts för solljus. Utöver detta är materialet mjukt och lättarbetat och har en vacker och tydlig ådring i trät. Det är ett levande material som ger värme i rummet och på grund av dess olika ådringar så blir varje fönsterbräda unik. Det är ett material som blir mer och mer populärt att använda sig av i hemmet av den inredningsintresserade då furu passar in så väl i klassiska som moderna hem. En fönsterbräda i furu är därför ett naturligt val för den som söker en levande och varm fönsterbräda som fungerar i de flesta miljöer.

Vackra och tidlösa fönsterbrädor

Samtliga av våra modeller går att få i furu och fönsterbrädorna i furu säljs som standard obehandlade. Mot tillägg går det dock att få fönsterbrädan grundbehandlad eller grundbehandlad och toppmålad. Väljer man en endast grundbehandlad fönsterbräda är det upp till dig som kund att själv toppmåla den. Genom att toppmåla den själv är det möjligt att framhäva penseldragen vilket också skapar en vacker känsla på fönsterbrädan. Beställer man i stället en fönsterbräda som redan är toppmålad så blir det en slätare yta. Väljer man en grundmålad och toppmålad fönsterbräda finns det två vita kulörer att välja bland, dessa är NCS S 0500-N och NCS S 0502-Y. Eftersom furu är ett levande material finns det ingen garanti för eventuella sprickor om man väljer en toppmålad fönsterbräda. Beställer man en obehandlad fönsterbräda i furu får man själv utföra behandlingen och välja om den ska lackas, laseras eller grundmålas och toppmålas. Som med alla våra andra fönsterbrädor är även dessa måttanpassade vilket gör att det är möjligt att påverka stilen på fönsterbrädan genom att välja både modell, mått och behandling eller behandla den så som man själv vill ha den för att få en hemtrevlig och ombonad känsla.

Furu fönsterbrädor

Fönsterbrädor ek

Fönsterbrädor i ek

Ett annat material som våra fönsterbrädor kan beställas i är trädslaget ek. Ek är ett virke med grov ådring och som skiftar mellan en ljusare färg på ytan med en mer markerad och mörkare kärna. Ådringen på ändträt är ett av virkets kännetecken och som, i vårt fall, ger en mycket vacker kortsida på fönsterbrädan. Utöver dess vackra utseende så är eken också ett material som är både tungt, hårt och starkt och som på grund av detta passar perfekt att använda till fönsterbrädor eftersom det är mycket tåligt.

Exklusiva fönsterbrädor i ek

Ek är mycket eftertraktat material på grund av dess slitstyrka och hårdhet, men såklart också dess vackra utseende. Det är ett av våra mest exklusiva trädslag och därför också ett lite dyrare alternativ. En fönsterbräda i ek utstrålar därför en både lyxig, robust och mer påkostad känsla.

Anpassade fönsterbrädor efter tycke och smak

Beroende på hur eken växer så påverkas också utseendet. Växer trädet exempelvis tätt tillsammans med andra träd växer grenarna mer uppåt vilket leder till en högt placerad krona. Detta gör att stammen i detta fall mer eller mindre blir kvistfri. Miljön runt om trädet påverkar alltså hur trädet kommer att växa för att passa in och därmed hur virket kommer att se ut. När det kommer till att sätta in en fönsterbräda i ett rum kan man i stället säga att det är viktigt att anpassa fönsterbrädan efter omgivningen och se vilken typ av fönsterbräda som passar bäst in i rummet. Genom att anpassa modellen och måttet på fönsterbrädan så förändras också stilen vilket gör att fönsterbrädan kommer att utstråla en känsla som gör sig bäst i olika typer av miljöer.  En fönsterbräda i ek säljs alltid obehandlad och brukar normalt sett oljas eller lackeras av köparen. Det går dock att få en fönsterbräda i ek färdigoljad men då mot tillägg.

Ek fönsterbrädor